DUSENÝ ŠPENÁT
Špenát dělám ze dvúch a nekdy aj ze třech dávek.
Věřte mně, nevymýšlám si.
A včil nemožu napsat - dyž mně ostane,
mosím napsat - dyž sa mně podaří
neco z něho zachránit,
tož ho dám zmrazit.
A mám na omáčku lebo na polévku.
Potřebujeme:
1 sáček mrazeného špenátu, ze štyry strúčky česneku, malú cibulku,
1 vajco, 1,5 dl mléka, 1 užicu hladkej múky, sůl, olej
Cibulu nakráju najemno a na oleji ju kraťučko osmažím, nasypu múku, zasej trošku osmažím a zaleju mlékem.
Do toho nasypu špenát. Používám krájaný a zmrzlý ve špalíčkoch. Je lepší jak protlak. Špenát nechám pomály
rozmrznút. Sem tam zamíšám, aby sa nepřipálil. Přidám nastrúhaný česnek a osolím. Těsně před dovařením
vleju do špenátu jedno vajíčko a nechám přejít varem.
Špenát íme buď s vařenýma zemákama a vajcama lebo aj ze zemákovýma šiškama a duseným lebo
vařeným masem.