GULÁŠ PRO TŘICET LUDÍ




Zmyslél si synek, že oslaví svoju plnoletosť jak sa patří
a pozve si pár kámošů.
Šak baže, enom oslav, pravila sem a eště sem slúbila, že mu na tú slávu
navařím gulášu.
Po pár dňoch došel s tým, že sa ich zejde ke třiceti.
A to je nejaký problém?
Už sem sa viděla, jak tahnu ze sklepa ten najvěčí zabijačkový kastról
a dokonca sem sa na to aj těšila.

Jak sa deň oslavy blížil, mosela sem si všecko nachystat a naplánovat.
Kúpit maso a cibulu a skontrolovat, lesti mám ve špajsce všecko koření,
a také si zapsat čím začnu a čím skončím.

Tak došel deň oslavy a deň vaření guláša.
Ráno sem sa obudila o pěti hodinách. A už to začalo!
V hlavě sa mě začaly hónit jakési divné myšlenky
- třicet ludí je třícet ludí, to je jak malý autobus,
a co dyž to nestihnu a co dyž maso nezměkne a co dyž sa mně připálí cibula...

Jak sem si o chvílu pozdéj vařila kafé, tož adrenalína už byla plná kuchyň.
Nekeří kvúlivá tomu skáčú třeba s padákama a možú si klidně aj nos rozbit
a co sa može stat mně? Nanejvýš to nestihnu, připálím cibulu, lebo bude maso tvrdé.
Tož co, kúpim klobásky, a bude!

Dopila sem kafé, domudrovala a šla do sklepa najít veliký zabijačkový kastról.



Potřebujeme:



/Držala sem sa pravidla, že na jednoho člověka sa počítá 15 dkg masa a 3 dl šťávy./
Měla sem 4,5 kg očistěnéj a nakrájanéj hovězí kližky,
2 kg olúpanéj cibule, 2 hlavičky česneku, olej, hladkú múku,
súl, pepř, 1/2 kabelky majoránky, 1 kabelku koření na guláš,
1/2 kabelky sladkéj papriky,
1 krabičku rajčatového pyré - asi 400g.




Postup:

První sem si nakrájala cibulu a v kastrólu na oleji smažila.
Mezitým, co sa smažila cibula, sem nakrájala maso
a očistila česnek.



Jak byla cibula osmažená do hněda, /trvalo to asi půl hodiny/,
přidala sem maso, keré sem opékla po všeckých stranách.
K zatahnutému masu došlo koření a všecko sem zaléla horkú vodú.
Eště pyré a najemno nastrúháný česnek.
Než sa maso udusilo, pouklúzala sem kuchyň.



Naštěstí sa moje obavy nepotvrdily, maso změklo bez problémů
a mohla sem guláš zahustit.
Na to sem si udělala trochu zásmažky z oleja a hladkéj múky.
Eště povařit a 10 litrů guláša sa mohlo nalévat do várnice.



zpátky na úvod zpátky na Guláše