haluskysoskvarkama.htm

HALUŠKY S OŠKVARKAMA




Aj sem uvažovala, lesti sa vůbec možu takýmto nezdravým jídlem chválit.
Ale dyž já mám k tomu nezdravému jednu historku, kerej sem byla svědkem
a kerú bych vám chtěla povědět.
Ale až potom, první uvaříme.



Potřebujeme:

Na halušky:Polohrubú múku, mléko, 1 vajco, sůl, 3-5 surových zemáků, 1 dl mléka.

1 velikú cibulu, trošičku oleja, asi 25 dkg oškvarků.





První si udělám halušky.
Do mise nasypu trochu polohrubej múky, do ní nastrúhám oskrábané surové zemáky,
osolím, přidám jedno vajco a mléko.
Dyž je těsto řídké, tož eště dám trochu múky.
Přes cedítko na halušky zavařím do vřící vody.
Jak vyplavú, tož sú hotové a možu ich ocedit.
Na trošce oleja osmažím nakrájanú cibulu a do ní zamíšám pomleté oškvarky.
Oškvarkovú cibulkú potom polévám halušky nachystané na taléřkoch.
K tomu íme kysané bečkové zelé.



Tož včil tú příhodu:
V lázeňském městě v masně si tlustý pán vybíral dobroty.
"Tuhle jitrnici...a ještě jelítko dáme...a ty škvarečky, no ty taky musíme...ó, ta slaninka."
Byl tak zaujatý vybíráním, že si ani nevšiml, že sa k pultu postavila další zákaznica.
Tá sa podívala na pána, na balíčky v jeho košíku a hned věděla, o co tady ide
a hned sa do něho pustila:
"Tož já sa vám dělám půl dňa s dietním programem a vy sa sem takto chodíte dojídat!!!"
Byla to dietní sestra z jeho léčebny.

zpátky na úvod zpátky na Těstoviny