HOVĚZÍ GULÁŠ
V našem kraji sa bez pořádného guláša neobejde žádná důležitá událost.
Gulášem sa vítajú svadební hosté,
guláš sa vaří zedníkom na stavbě
a dyž sa vyprovázá neboštík na jeho poslední cestě,
tož na kár je také nachystaný guláš.
Už sem vařila všecky, aj svadební, aj zedníkom, aj na pohřeb.
Potřebujeme:
1 kilo hovězího masa, asi 60 dkg cibule, ze pět strůčkú česneku, sůl, mletú červenú papriku,
pepř, majoránku, kmín, hladkú múku a olej
Očistěnú cibulu nakrájám na kostky a na tuku osmažím na tmavo.
Jak mám cibulu už skoro tmavú, tož přidám na kostky nakrájané maso,
krátko osmažím, posypu kmínem a červenú
paprikú a podleju vodú. Osolím, opepřím a vařím.
Jak je maso skoro měkké, přidám majoránku a česnek.
Cibula guláš zahustí, ale dyž sa mně zdá, že je eště pořád řídký,
tož si rozmíšám 2 užičky hladkej múky ve dvúch užičkách oleja a namíšám studenú zásmažku.
Tú naleju do guláša a zamíšám.
Kvúli surovej múce mosím eště chvílu povařit.