HŘÍBOVÁ OMÁČKA
Táto omáčka sa nemosí dělat enom z takých pěkných kúskú, jak sú na obrázku.
Možú to byt hříby, jaké najdeme
v lesi lebo kúpíme v obchodě.
Čerstvé, lebo aj mrazené, lebo aj ve sklénce.
Enom to nesmija byt muchomůrky a im podobné
potvory jedovaté.
To by bylo břuchabolení! To si nechcu ani představit.
Potřebujeme:
Hříby /jaké, to sem psala vyšej/ , hladkú múku, olej, cibulu,
smetanu, sůl, voňavé koření, bobkový list, ocet.
Na oleji zpěním nakrájanú cibulu, zapráším múkú a osmažím na světlú zásmažku.
Zaleju vodú, přidám očistěné a nakrájané hříby,
osolím, dám koření a vařím do tej doby, než sú hříby měkké.
Potom přidám smetanu a dochutím octem nebo citronovú šťávú.