HRUŠKOVÁ HRABĚNKA
Nic nového tento recept neni.
Enom trochu inačí hraběnčiné řeze.
Ale dyž je čas hrušek a je ich dost,
tož proč toho nevyužit.
Potřebujeme:
40 dkg hladkéj múky, 1 heru, 15 dkg mletého cukra,
4 vajca, 1 prášek do šišek, 4 hrušky, 1 kabelku usušených brusinek,
kandované ovoce, skořicový cukr
Z múky, hery, cukra, prášku do pečiva a čtyřech žlútků zmíšám linecké těsto.
Asi jednu třetinu těsta odkrójím a dám na chvílu do mrazničky ztuhnút.
Ostatní těsto vyválám a vyložím s ním plech.
Ten si mosím dopředu vymazat olejem a vysypat múkú.
Na linecký plát nakráju na plátečky olúpané hrušky.
Posypu ich brusinkama, kandovaným ovocem a skořicovým cukrem.
Bílka, co ostaly, ušlahám ze dvúma užicama mletého cukra na sněh, kerý potom rozetřu na hrušky.
Zmrzlé těsto vyberu z mrazáku a nastrúhám na bílkový sněh.
Upeču dorůžova.