MARTINSKÉ ROHLÍČKY
Podle receptu v Knihovničce receptů.
Když to tak pěkně vyšlo
a zrovna dnes je svátek svatého Martina,
tož si po nedělním obědě dáme Martinských rohlíčků.
Potřebujeme:
Na těsto: 500g polohrubéj múky, 100g másla, 80g cukra, špetku soli, trochu citrónovéj kůry,
2 žlútka, rum, kvásek - 250ml mléka, 30g kvasnic, trošku cukra
Na náplň: 150g pomletého maku, 50g cukra, 50ml mléka, 1 jabko, 1 skořicový cukr
Dalej: 1 vajíčko na potření
Postup:
Do hrnka naleju vlažné mléko, nasypu špetku cukra a kvasnice.
Do mise dám máslo a rozmíšám s cukrem a žlútkama.
Potom přidám kvásek, múku, sůl, citrónovú kůru a rum.
Vymíšám hladké těsto a nechám asi 1 hodinu kynút.
Mezitým nachystám náplň. Mak svařím s mlékem, přidám cukry,
/mletý aj skořicový/ a nastrúhané jabko.
Vykynuté těsto rozdělím na dva kuse a každý vyválu dokulata.
Rozdělím na osm částí, pokladu nádivkú a zrúluju na rohlíčky.
Na plechu potřu vajíčkem a upeču.