NALOŽENÝ BŮČEK
Ke konci roku si s mužem sednem,
naleme si po štamprli z novéj sliovice,
pokrajujem búčku a spomínáme,
co nám tento končící rok donésl, co odnésl,
jakú úrodu sme skludili, co děcka...
Tož Na zdraví!
a nech je ten příští rok aspoň tak dobrý, jak tento.
Potřebujeme:
1 kg pěkně prorosteného bůčka, 5 kuliček pepřu, 5 bobkových listů,
12 strúčkú česneku, sůl.
Na obalení:
1 dl oleja, 15 strúčkú česneku, 1 užičku mletéj papriky, 1 užičku grilovacího koření,
1 užičku kari koření, trošičku soli a pepřu.
Bůček vykostím a nakrájám na menší kúsky /ze tři ze štyry/.
Potom ich uvařím ve vodě, do keréj dám česnek, kuličky pepřu, bobkový list a sůl.
Každý uvařený kúsek obalím v paprikovéj kašičce a hned zabalím do alobalu.
Nechám zchládnút a dám do ledničky na 6-7 dní uležat.
Kašička na obalení:
Česnek prolisuju a smíšám s ostatním kořením a olejem.