nedelniloksova.htm

NEDĚLNÍ LOKŠOVÁ


Potřebujeme:

1 slépku - dyž je vám lúto ju zabit,
že eště nese, tož može byt aj menší kuřa.
A dyž ani to néni, tož dajte droby,
ale ty zasej mosija byt pěkné, žádné kosť a koža.
Dalej mosíme mět zeleninu -
1-2 mrkvy, kúsek petrželá a cerélu a jednu malunkú cibulku.
Sůl, voňavé koření a petrželovú vnať.
Na lokše stačí hrubá múka a ze dvě, ze tři vajca,
podle toho, kolik vás bude jest.



Maso umyju a dám do hrnca ze studenú vodú.
Nechám zevřít a zeberu zvrchu šumy.
Osolím, dám koření, očistěnú kořenovú zeleninu a cibulku.
Tú ale nelúpu, nechám v šupce, kvúli barvě, enom ju umyju ve vodě.
Polévku pomáli vařím, dokáť neni maso měkké.

Mezitým si udělám lokše.
Múku a vajca zmíšám a vytvořím pevnější těsto.
To vyválám na tenké plátky a ty potom nakrájám na lokše.
Krájat sa dá aj ručně, ale já už dneskaj používám radši strojek.
Mosím dat pozor, aby sa při vaření nezlepily,
a proto ich zavařuju do vařící vody.
Zamíšám a jak vyplavú, tož sú hotové.
Zleju a propláchnu studenú vodú.


Ve sváteční polévce nemožú chybět

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY


Potřebujeme:

1/4 kila játer - jedno lesti vepřové nebo kuřací,
1 vajco, strúhanku, 1 malučkú cibulku,
2-3 strúčky česneku, majoránku, pepř,
petrželovú vnať a nakonec sůl.



Játra pomelu, zároveň s něma aj cibulku a česnek.
Přidám vajíčko, koření a zahustím strúhankú.
osolím až těsně před tým, než knedlíčky zavařím do polévky.



Do taléřka z lokšama přidám nakrájanú petrželku a uvařenú mrkvu.
Zaleju horkú polévkú s knedlíčkama.
Dyž chcu rodinu rozmazlovat, tož im do
každého taléřky přidám aj posekané uvařené játra.




zpátky na úvod zpátky na polévky