RAJSKÁ
Rajská polévka to vůbec nemá na tomto světě lehké.
Jak tá sa mosí snažit,
aby sa strávníkom zavděčila!
O co by měla život jednodušší,
kdyby byla třeba - vepřovým řízkem.
Potřebujeme:
1 veliký lebo 2 malé rajčatové protlaky,
1 plechovku rajčat, olej, 2 užice hladkéj múky,
1 malú užičku cukru, sůl, voňavé koření,
bobkový list, 20dkg tvrdého sýra.
Postup:
Z oleja a hladkéj múky usmažím světlú zásmažku.
Přidám protlak a eště dohromady osmažím.
Zaleju vodú, osolím, dám ze dva bobkové listy a pár kuliček nového koření.
Osladím trošičkú cukru a vařím.
Nekdy eště navíc přidám plechovku sterilovaných rajčat, ale to nemosí byt.
Během vaření míšám, aby sa polévka nepřipálila.
Túto polévku máme rádi s domácíma širokýma lokšama.
Ty udělám ze dvúch vajíček a hrubéj múky.
Tuhé těsto vyválám a ručně lebo na stroji nakrájám.
Zavařím do polévky.
Polévku na taléřkoch posypu nastrúhaným sýrem.