RIZOTO S JÁTRAMA




Na vymýšlaní svojích receptú mám dva způsoby.
Buď sa mně zejde nejakej suroviny doma moc a mosim ju zpracovat,
a lebo mně neco pochybí a mosím hledat náhradu.
A toto jídlo je tá druhá varianta.
Chtěla sem dělat rizoto, ale neměla sem maso.
Tož sem dala játra, a už sem u nich aj ostala.


Potřebujeme:

30 dkg rýže, balíček kuřacích játer,
1 mexickú zeleninu /mrazenú lebo sterilovanú/, 1 cibulu, olej,
20 dkg tvrdého sýra na postrúhaní.



V osolenej vodě uvařím rýžu.
Než sa rýža uvaří, nachystám játra.
Umyju, odkrájám z nich blány a nakrájám na kúsky.
Na oleji osmažím cibulku a na ní kúsky játer.
Podleju 1 dl vody a dusím do měkka. Netrvá to dlúho, játra sú hotové brzo.
Že sa játra solija, až sú hotové, to snáď ani nemosím připomínat.
Jak sú játra hotové, tož šťávu osolím a zahustím.
To udělám tak, že ve velikej štmprli rozmíšám 1 užičku solamylu.
Naleju k játrom, míšám a dovedu k varu.
Tým vznikne hustá šťáva, kerá dobře spójí játra s rýžú a zeleninú, keré k nim přimášám.
Dyž použiju mrazenú zeleninu , tož ju napřed dám s kúskem másla nahřít do trúby.
Všecko dohromady zamíšám, popřípadě dosolím a na taléřkoch posypu nastrúhaným sýrem.

zpátky na úvod zpátky na rýžu