RYCHLÁ LOKŠOVÁ
Nekdy sa aj takému rannímu ptáčati, jak su já, stane,
že sa v nedělu obudí až před poledněm.
A je jasné, že aj po sobotním plesi,
dojde na nedělní oběd a rodina bude chtět jest.
Tož táto lokšová polévka sa dá uvařit aj za štvrť hodiny.
Potřebujeme:
2 mrkvy, 1 menší cibulu, kúsek másla, kabelka mrazeného hrášku,
sůl, 1 kostku slepičího bujóna.
Na lokše: 1 vajíčko a hrubú múku.
Postup:
Cibulu nakrájám na drobno a mrkvu nastrúhám na hrubém struhadle.
Oboje spolu osmažím na rozpustěném másle.
Jak mrkva pustí šťávu, tož přileju vodu.
Osolím, dám jednu kostku masoxu a nechám zevřít.
Nasypu mrazený hrášek a povařím.
Jak je hrášek měkký, zavařím přímo do polévky lokše.
Ty udělám z jednoho vajíčka a hrubéj múky.
Tuhé těsto vyválám a nakrájám, ručně lebo na strojku.
Nakonec do polévky přidám nakrájanú petrželku.