ŠPENÁTOVÉ TAŠTIČKY




Nevím, čím to je, že si rodina najvíc žádá takové jídla, co dajú najvíc práce.
Taštičky se špenátem bych im mohla dělat aj každý týdeň.
A vůbec nechcú pochopit, že nemám tolik času,
jak Magdaléna Dobromila v předminulém století.



Potřebujeme:

Na těsto:
60 dkg zemáků, 30 dkg děckéj krupičky, 2 vajíčka, 4 užice oleja.

Na špenát:
Kabelku mrazeného špenátu /lepší je sekaný, ne protlak/,
1 cibulku, česnek, sůl, 1 vajíčko,
1,5 dl mléka, 1 užicu hladkéj múky.

Dalej:
olej na smažení






Toto jídlo je pracné a vyžaduje dost času a najlepší dvoje ruky.
Já mám zatým enom jedny, tož s přípravú začnu už deň předem.
To si uvařím zemáky v šupkách a olúpu.
Druhý deň začínám tým, že si udusím špenát.
Velice jemňučko nakrájanú cibulku osmažím na trošce oleja,
podleju trošičkú vody a nasypu kostečky mrazeného špenátu.
Jak sa špenát rozpustí, přidám rozetřený česnek a osolím.
Přidám vajíčko a zahustím múkú rozmíšanú v mléku.
Hotový špenát nesmí byt řídký.



Špenát nechám zchládnút a zatým si nachytám zemákové těsto.
Zemáky nastrúhám na jemném struhadle, zmíšám s múkú, vajíčkama a olejem.
Osolím.
Zpracuju na těsto, keré je husté, ale né až tak, jak na zemákové šišky.



Zemákové těsto vyvaluju na silnější plát a z něho vykrajuju kolečka.
Ty plním vychládlým špenátem.
Kolečka přehnu a zatlačím okraje, buď za pomoci formičky, lebo vidličkú.
Takto nachystané taštičky usmažím dorůžova v oleji.






Hotové taštičky naskládám na tác a zavolám rodinu.
Než očistím vál, tác je prázný.
Tož najvíc si taštiček užiju přeca enom já.





zpátky na úvod zpátky na Zeleninu