TARHOŇA
Vydali sme sa na náštěvu k bratrom Slovákom.
Prý nám uvařija tarhoňu.
Neznala sem a také im s nedůvěrú hleděla do kastróla.
Šak sú to enom dusené těstoviny, říkala sem si v duchu.
Ale enom co sem ochutnala,
tož od téj doby su tarhoňová.
Potřebujeme:
1 hrnek nejakých drobných těstovin, olej, sůl, 2 hrnky vody.
Pravé těstoviny na tarhoňu sa dajú kúpit enom na Slovensku,
ale idú nahradit polévkovú těstovinú lebo těstovinovú rýžú.
Postup:
Na troše oleja těstovinu opražím.
Jak začne tmavnút, tož ju zaleju vodú, zamíšám a osolím.
Stahnu teplotu na najmenší a velice zvolna tarhoňu dusím.
Ze začátku párkrát promíšám,
ale potom už nechám až do vydusení šeckéj vody.
Je to výborná příloha k pečenému masu.