TRNKOVÁ BUCHTA




Zaséj sem jednúc natrefila na lákavú buchtu z těchto stránek
mamincinyrecepty.cz

"Jak nekerý pujdete na zahradu, tož mně doneste trochu trnek,
upékla bych buchtu," pravím rodině.
Podívali sa na mňa jak na chorú.
"Trnky do buchty? Ná, co máš horečku?
Šecky trnky odjakživa patřija do kvasu."
No, nech!
Šak já si těch pár trneček možu klidně kúpit aj na trhu.
A lepších!


Potřebujeme:

20 dkg hery, 2 vajca, 22 dkg krupicového cukrua kůru z jednoho citróna,
33 dkg hladkéj múky, 2 užičky prášku do šišek, špetku soli, 150 ml mléka,
5 užic másla, 12 dkg třtinového cukra a hlavně ty trnky.




První si nachystám trnky. Všecky rozpůlím a nechám na boku.
Na plech dám máslo a v zapnutéj trúbě nechám roztopit.
Zatým si v misce vyšlahám heru, vajca, cukr a kůru do pěny.
Rozpustěné máslo nechám roztéct po celém plechu.
Naň potom rovnoměrně rozsypu třtinový cukr.
Na ten potom nakladu trnečky rozřezanú stranú dúle.
Pěkně ich poskládám, aby byly jedna vedle druhéj.
Do našlehanéj hmoty eště zamíšám múku, prášek, sůl a mléko.
Toto těsto opatrně rozetřu po trnkách. V trúbě peču asi půl hodiny.
Potom buchtu vytáhnu a nechám eště deset minut chládnút.
Potom překlopím na tác a nechám vychládnút úplně.





zpátky na úvod zpátky na Sladké