TRNKOVÁ OMÁČKA
Mudrovali nad túto omáčkú:
Jeden pravil, že táto omáčka je slovácká,
druhý, že neé, že je valašská.
A třetí debatu uťal s tým,
že nech je čí chce,
hlavně, že šmakuje.
Potřebujeme:
1 kalíšek povidel, sušené trnky, mandle,
skořicu, hřebíček, sůl,
máslo, hladkú múku, 1 kostečku bujóna,
Postup:
Do kastróla dám povidla, zaleju ich vodú,
přidám celů skořícu a pár kúskú hřebíčků.
Pomáli vařím, než sa polidla rozvařija.
V druhém kastrólku si udělám z másla a hladkéj múky zásmažku.
Tú rozředím vývarem z masa lebo kostky bujóna.
Do šťávy z povidel přidám nakrájané šušené trnky a plátky mandlí.
Osolím.
Pomáli přilévám zásmažku a omáčku tým zahustím.
Nechám eště chvílu povařit.