ÚZENÁ
Potřebujeme:
Asi 3/4 kg úzeného masa /krkovička, plec, kosti - jedno jaké, šecko ide/,
ze dvě mrkvy, sůl. voňavé koření, petrželovú a cerélovú vnať.
Maso opláchnu a dám do hrnca ze studenú vodú.
Vařím pomály, do tej doby, než je maso měkké.
Během vaření přidám do polévky očistěnú
mrkvu a svazeček petrželovej a cerélovej vnati.
Popřípadě dosolím.
Co udělám z uvařeným masem, záleží na jeho kvalitě.
Maso od kosti može byt na zapékané jídla,
z krkovičky nakráju plátky a ty íme ze zemákovú
kašú lebo ze zelím a šiškama.
Já vím, že sa skoro všady dávajú do úzenej polévky krúpy,
ale v našej rodině ju íme dycky emom z drobením.
DROBENÍ4>
Z hrubej múky a dvúch vajec udělám tuhé těsto,
keré nastrúhám na hrubém struhadle na drobky.
Nasypu do vařící vody a uvařím do měkka.
Ocedím, dám do taléřkú a zaleju horkú polévkú.
Posypu petrželků.