VÁNOČNÍ KYSELICA
Vánoční kyselica je od tej celoroční inačí třema věcama:
1. vařím ju v tom najvětším hrnci, kerý doma mám,
2. kromě sušených hříbú do ní dávám aj hříby čerstvé
3. vařím ju s tú najvětší láskú a pozornosťú,
lebo vánoční kyselica je enom jednúc za rok.
Potřebujeme:
1/2 kg fazule, 1/2 kg kysaného zelí, hrnek sušených hříbů,
krabička čerstvých žampiónů, 2 smetany, 2 - 3 mrkvy, kúsek ceréla,
4 vajca, 3 užice sádla, hladkú múku,
sůl, voňavé koření, bobkový list.
Tak jak na kyselicu, co vařím přes rok, tož aj na tú vánoční potřebuju víc hrnců.
V jednom uvařím oprané zelé s hříbama.
V dalším fazulu, kerú sem si nechala namočenú přes noc.
Zároveň s fazulú uvařím aj zeleninu.
V dalším kastrolku uvařím vajca natvrdo.
A toto všecko je teprú příprava.
Včil veznu ten najvětší hrnec, co doma mám a rozpustím v něm nachystané sádlo.
Zasypu múkú, usmažím zásmažku a zaleju trochú vody.
Přidám uvařené zelé aj s tú vodú, v kerej sa vařilo.
Z fazole vyberu uvařenú zeleninu, nakrájám ju na kostečky a dám aj s fazulú do polévky.
Přidám koření a popřípadě přisolím.
Naleju smetanu, zamíšám a nechám eště chvílu povařit.
Uplně nakonec do polévky přimíšám na kostečky nakrájané uvařené vajíčka.