VEPŘOVÉ V KELI
Zdroj: www.bucifousek.webgarden.cz
Dyž sa na Slovácku poví,
že je neco v kelu, tož to je dycky zle.
Pro toto vepřové to ale vůbec neplatí.
Aj dyž je v kelu,
tož "v kelu" rozhodně neni.
Potřebujeme:
1kg vepřového masa /plecko, krkovička/, 1 hlávečku kelu,
2 cibule, česnek, sůl, pepř, grilovací koření, olej
Postup:
Maso nakrájám na věčí kúsky.
Dám do prutvana, posypu nahrubo nakrájanú cibulú a plátkama česneka.
osolím, okořením, malučko poleju olejem, zamíšám a dám do trúby péct.
Napřed bez podlévání a asi po štvrťhodině vytahnu z trúby,
zaséj zamíšám, trošku podleju vodú a dám nazpátky do trúby péct.
Jak začne maso měknút, tož do prutvana nasypu na prúžky pokrájaný kel.
Zamíšám a spolu dopeču do měkka.