viden.htm



Kdysi dávno, dyž eště nebyl internet ani satelit,
dala sa v našich končinách chytit rakúská televiza.
Sice všelijak, ale dala.
A měli tam, jak už to v televizi bývá,
aj pořad o vaření.
A jednúc dělali jakési velice zajímavé jídlo.
Obrazovka sice hrčala a škrčala
a kuchař sa co chvílu strácal uplně,
ale cosi sme viděli, čemusi aj rozumněli,
no a neco sme si aj domysleli.
A od tej doby, dycky, jak idu dělat toto jídlo,
tož povím, že dělám

VÍDEŇ





Potřebujeme:

Asi 1 kg zemákú, malú hlávku zelá, 30 dkg nejakéj uzeniny /šunka, šunkový salám.../
1/4 l smetany, 3 vajca, sůl, olej, strúhanku.






Postup:

Začínám tým, že si najemno nakrájám zelé, osolím
a zakryté nechám asi 2 hodiny odpočinút.
Zemáky uvařím v šupkách, olúpu a nakrájám na plátky.
Uzeninu nakrájám na kostečky.
Zapékací misu lebo prutvan vymažu olejem a vysypu strúhankú.
Na dno naskládám polovičku plátkú zemákú.
Ty pokladu polovičkú zelá.
Na zelé dám všecku uzeninu.
Pokladu zbytkem zelá a navrch dám zbytek zemákú.
Nesolím, protože zelé je už slané.
Celé to zaleju smetanú, v kerej sem rozmíšala vajíčka.
Dám do trúby asi na 40 minut zapéct.




zpátky na úvod zpátky na Zeleninu