vlcnovskevdolecky.htm

VLČNOVSKÉ VDOLEČKY




Konečně si ke mně našel cestu dobrý recept na vdolečky.
Na Slovácku sa bez vdolečkú neobejde nic.
Ani svatba, ani žádná oslava a o hodoch ani nemluvím.
Vdolečky sú na stole to najdůležitější.



Potřebujeme:

Na těsto I: 30 dkg polohrubéj múky, 5 dkg kvasnic, 5 dkg cukra, 1 šlehačku,
1 užicu oleja, 3 žlútka,špetku soli, citrónovú kúru, trochu rumu.
Na těsto II: 1 máslo, 10 dkg hladkéj múky
Na posypátko: 5 dkg hrubéj múky, 4 dkg cukra, 5 dkg másla
Na náplň: 2 měkké tvarohy, 3 užice cukra, 2 žlútka,citrónovú kůru, rum
Dalej: hrozinky, povidla, vajíčka na potření.




Úplně první si nasypu hrozinky do misky a zaleju rumem.
Včil si nachystám první těsto.
Do mise nasypu múku, cukr, sůl, nastrúhám citr. kůru,
nadrobím kvasnice, přidám olej, žlútky a naleju šlehačku.
Všecko zmíšám a vymísím hladké těsto.
V druhéj misy zmíšám náslo s múkú.
První těsto rozválu na plát, naň položím druhé těsto a zabalím.
Nechám vykynút.
Znova rozválám, zabalím a nechám vykynút.
Tak to udělám 3x po půl hodině.
Vykynuté těsto rozdělím na štyry stejné kuse.
Každý kus postupně na 8 kúskú a každý z nich eště na 4 kúsečky.
To proto, aby vdolečky byly malučké a všecky stejné.
Každý kúseček naplním ochuceným tvarohem,
přidám po dvúch hrozinkách, zabalím a dám na plech.
Do každého vdolečka udělám důlek, najlepší úzkú stranú vajíčka.
Dám trošku povidel, potřu rozšlahaným vajcem a posypu posypátkem.
Dám upéct.





zpátky na úvod zpátky na Sladké