DOMÁCÍ "SKORO" ZABIJAČKA
K letošním vánocám sem moc cukrového nepékla.
Rodina na cukrové letos jaksi zanevřela.
Prý - kdo to bude jest?
Pořád sem nemohla pochopit, co sa těm mojím mlsným chlapom stalo.
A nakonec sem na to přeca enom došla.
Na maso dostali chuť!
Že prý si uděláme zabijačku!!!
Ale protože živé prasa u nás na dvoře nikdy nebude,
/to "nikdy" pravím velice opatrně a potichučku,
šak víme, kolik už takých "nikdy" bylo/
nakúpili sme všecko potřebné u řezníka:
vepřové kolena, hlavu, surový podbradek, vepřové játra, kúsek plecka,
3 hotové jelítka, kúsek surového vnitřního sádla.
PODBRADEK A JÁTRA
Do velikého kastróla sme dali vařit dobře očistěnú hlavu, kolena, plecko
a podbradek. Do vody sme přidali sůl, bobkový list, kuličky pepřa,
pár kuliček voňavého koření, dvě celé cibule a dvě hlavičky česneku.
Zvlášť sme uvařili játra.
Ty byly hotové první a za chvílu po nich aj podbradek.
Půlku uvařeného podbradka sme nechali na zezení a druhú půlku do tlačenky.
TLAČENKA
Uvařenú hlavu a kolena sme obrali, maso nakrájali a zmíšali s nakrájaným zbytkem podbradku.
Přiléli sme trochu polévky a ochutili kořením: majoránkú, pepřem, dosolili sme
a eště sme přidali trochu utřeného česneku.
Trochu téjto směsi sme odléli a do menší části sme přimíšali nakrájané játra.
Naléli sme do dvúch sáčkú na tlačenku a dali stuhnút.
OBAROVICA
Do hrnca sme přecedili vývar, nakrájané maso z plecka,
zlúpnuté jelítka a trochu uvařených krúpú.
Dochutili sme majoránků, pepřem a česnekem.
Chvílu sme všecko spolu povařili.
ZABIJAČKOVÁ OMÁČKA
Surové vnitřní sádlo sme nakrájali a vyškvařili až na malučké oškvarečky.
Vyškvařené sádlo sme zléli a k oškvarečkom sme přisypali nakrájanů cibulu a česnek.
Zasypali hladkú múkú a zaléli přeceděným vývarem.
Do omáčky sme přidali nakrájané kysané zelé aj s trochú zelovéj vody.
Nechali sme povařit.