ZELŇAČKA
Aj zima može byt pěkná,
dyž za oknama sú duchny sněhu,
ve sklepě bečka plná zelá
a na stole taléřek horkéj zelňačky.
Potřebujeme:
1/2 kg kysaného zelá, plechovku žampiónů, kořeňovú zeleninu, 1 cibulu, sádlo,
1/4 l smetany, 2 užice hladkéj múky, 2-3 nožky paprikovéj klobásky,
sůl, bobkový list, voňavé koření, mletú červenú papriku, 1 kostečka gulášového bujóna.
Postup:
Táto polévka je najlepší z bečkového zelá.
To si první propláchnu, nech neni tak kyselé a uvařím doměkka.
V hrnci osmažím nakrájanú cibulku, nastrúhanú zeleninu a na malé kostečky nakrájané klobásky.
Posypu červenú paprikú, krátko pomíšám a zaleju vodú.
Osolím a přidám gulášovú kostku, ze dva bobkové listy a pár kuliček voňavého koření.
Nasypu žampióny z jednéj plechovky a nechám vařit.
Jak sú žampióny aj uzenina provařené, tož do polévky dám uvařené zelé
a zahustím hladkú múkú rozmíšanú ve smetaně.
Eště chvílu povařím a popřípadě dosolím.